Βοστώνη terrier dog at womans feet

Φωτογραφία από: Rebecca Nelson / Getty

Εκτός από τους συμπαίκτες μας, τα κατοικίδια ζώα μας είναι σταθερές πηγές άνεσης και άνευ όρων αγάπη, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να διευκολύνουν την κατάθλιψη και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Για τους ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα, υπάρχουν λίγα μειονεκτήματα ως γονείς για κατοικίδια ζώα.

Το μεγάλο, το οποίο δεν αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι ίσως το χειρότερο μέρος της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων: η γνώση ότι θα έρθει η μέρα όταν το κατοικίδιο ζώο σας δεν θα είναι πλέον μαζί σας. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής, και παρόλο που το γνωρίζουμε, όταν καλωσορίζουμε τα ζώα στην οικογένειά μας, είναι λίγη άνεση όταν έρθει η μέρα. Τα κατοικίδια είναι η οικογένειά μας και ο πόνος που αισθανόμαστε όταν περάσουν είναι πραγματικός. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν ασχολείστε με το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου.

 

Φροντίστε – και να είστε ασθενής με – τον εαυτό σας

“Μερικές φορές οι άνθρωποι εκπλήσσονται από το πόσο άσχημα αισθάνονται μετά το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου και συνθέτουν τα αρνητικά συναισθήματα λέγοντάς του ότι« δεν πρέπει να αισθάνονται έτσι », λέει η Jennifer Breslow, θεράπων ιατρός στην ιδιωτική πρακτική στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε συμβουλές για απώλεια κατοικίδιων ζώων. “Αναγνωρίστε ότι τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να περάσετε μέσα από αυτά.” Η αυτοπεποίθηση είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή. το φαγητό και τον ύπνο καλά, και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. “Δεν μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία θλίψης, αλλά μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας έτσι ώστε να είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να χειρίζεστε τα δυσάρεστα συναισθήματα”, λέει.  

 

Είναι εντάξει αν είναι δύσκολο

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να εννοούν καλά όταν λένε κάτι όπως «Είναι απλά μια γάτα» ή «Μπορείτε πάντα να πάρετε ένα άλλο», αλλά δεν καταλαβαίνουν όλοι το μεγάλο μέρος στις καρδιές μας και τα κατοικίδια ζώα κατοικούν. “Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι ένας σημαντικός δεσμός, και είναι εντάξει για να αγωνιστείτε πραγματικά με την απώλειά σας”, λέει ο Breslow. Κοιτάξτε τους άλλους λάτρεις των ζώων στη ζωή σας που μπορεί να έχουν καλύτερη κατανόηση για το τι περνάτε. Και αν το μπολ του σκυλιού σας ή το άδειο κρεβάτι της γάτας σας είναι πολύ αναστατωμένο, σκεφτείτε να τα αποθηκεύσετε – μόνο για λίγο, λέει ο Breslow. “Εάν κλωτσούν τον πόνο σας για να δείτε αυτά τα στοιχεία και τις φωτογραφίες, τα βάλτε μακριά μέχρι να συνεχίσετε τη διαδικασία θλίψης”. 

 

Αλλά φτάστε για βοήθεια αν το χρειάζεστε

Περνάμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια ζώα μας από κάποια ανθρώπινη οικογένεια και φίλους. “Μάλλον βλέπετε το κατοικίδιο ζώο σας πολύ πιο συχνά από τη γιαγιά σας”, λέει ο Breslow. “Συνδεθείτε με άλλους λάτρεις των ζώων που γνωρίζετε, έτσι ώστε να μπορείτε να είστε γύρω από τους ανθρώπους που το παίρνουν” και δεν θα μειώσουν την εμπειρία σας “. Μπορείτε να βρείτε υποστήριξη σε κτηνιατρικές πρακτικές που φιλοξενούν ομάδες πένθους ή σε φόρουμ υποστήριξης στο διαδίκτυο. Ενώ δεν μπορείτε – και δεν πρέπει – να θέσετε ένα χρονικό όριο στη θλίψη, εάν βρίσκεστε δύσκολο να λειτουργήσετε ή έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, αναζητήστε τη βοήθεια ενός θεραπευτή. 

 

Κάνετε μια διδακτική στιγμή για τα παιδιά σας

Το πέρασμα ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής. Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία για να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για το τι συνέβη – η πρόσληψη του κτηνιάτρου σας μπορεί να σας βοηθήσει εδώ, λέει ο Breslow. Και μοιραστείτε τη θλίψη σας.Μπορείτε να διαμορφώσετε για το παιδί σας ότι είναι εντάξει να αισθάνεστε λυπημένοι και θυμωμένοι όταν χάσετε μια σχέση και ότι αυτά τα συναισθήματα είναι προσωρινά “, λέει ο Breslow. Με τον ίδιο τρόπο που η αυτο-φροντίδα θα σας ωφελήσει σε μια εποχή απώλειας, η διατήρηση των ρουτινών των παιδιών θα τους βοηθήσει. σκεφτείτε να πείτε στο δάσκαλο του παιδιού σας τι συμβαίνει στο σπίτι. “Το πιο σημαντικό, αφήστε το χώρο για τα συναισθήματα του παιδιού σας, και ονομάστε τα συναισθήματα που μπορεί να έχουν, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν ότι ό, τι αισθάνονται – ακόμα και αν δεν είναι τίποτα – είναι εντάξει», λέει. 

 

Εκφράστε τον εαυτό σας και τιμηθείτε το κατοικίδιο ζώο σας

“Δημιουργήστε κάτι!” Λέει ο Breslow. Η προβολή του πόνου σας στη δημιουργικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να τιμήσετε το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας. “Μπορείτε να το κάνετε αυτό με οποιονδήποτε τρόπο που λειτουργεί για σας”, λέει ο Breslow. “Γράψτε μια επιστολή στο κατοικίδιο ζώο σας για το τι εννοούν για σας και να συμπεριλάβετε μερικές από τις αγαπημένες σας μνήμες. Ή κάνετε κάποια τέχνη. … Δημιουργώντας κάτι απτό μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια απόσταση από τα συναισθήματά σας και να σας φέρει σε επαφή με το μέρος του εαυτού σας που είναι ισχυρό και ανθεκτικό. “Όταν είστε έτοιμοι, σκεφτείτε πώς να θυμηθείτε το κατοικίδιο ζώο σας με έναν προσωπικό τρόπο. “Ίσως να δημιουργείτε μια γωνιά στο σπίτι σας για να κρατάτε φωτογραφίες ή ειδικά αντικείμενα που σας υπενθυμίζουν ή το κατοικίδιο σας”. 

 

Πάρτε το χρόνο σας πριν να φέρετε ένα άλλο ζώο στην οικογένειά σας

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος χρόνος για να πάρετε ένα άλλο κατοικίδιο ζώο. Όλοι θρηνούν με τον δικό τους τρόπο, έτσι εμπιστευθείτε το έντερό σας για να σας πω πότε – ή αν – είστε έτοιμοι. Το σκυλί ή η γάτα σας ήταν μοναδικό – ένα νέο κατοικίδιο ζώο θα είναι διαφορετικό και όχι υποκατάστατο. “Δώστε χρόνο για να θρηνήσετε και να τιμήσετε το κατοικίδιο ζώο που χάσατε και να μην φέρετε ένα νέο σπίτι κατοικίδιων ζώων ως έναν τρόπο να ελαφρύνετε τον πόνο σας ή να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε αυτό που χάσατε”, λέει ο Breslow. 

 

Κοιτάξτε την ώρα σας με το κατοικίδιο ζώο σας ως προνόμιο

Το άνοιγμα του σπιτιού σας και της καρδιάς σας σε ένα ζώο δεν είναι για όλους, αλλά είστε ένας από τους τυχερούς που ήταν σε θέση να. “Όσο μας αρέσει ο πόνος κατά τη διάρκεια της θλίψης, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι είναι πρόθυμοι να το αντέξουν, αν σημαίνει ότι έχουν την σχέση που είχαν με το κατοικίδιο ζώο τους”, λέει ο Breslow. “Όλοι δεν ξέρουν τι είναι να μοιραζόμαστε ένα δεσμό με ένα ζώο και όσοι από εμάς είναι τόσο τυχεροί. Η θλίψη μας σηματοδοτεί ότι αυτή ήταν μια σχέση που είχε σημασία. Να είστε ευγνώμονες ότι είχατε αυτό το ζώο στη ζωή σας και να εμπιστευτείτε ότι η θλίψη θα τελειώσει. ” 

 

 

[ΜΑΘΕΤΕ: Πώς να χτίσετε ένα ισχυρό δεσμό με το κατοικίδιό σας]