A gyümölcslegyek egész évben problémát jelentenek, de különösen nyáron és ősszel különösen nehézkesek, amikor több frissen kivett gyümölcs van a legvégén. Sajnos, még akkor is, ha óvintézkedéseket hajt végre, hogy a legyeket tartsa távolban – a hűtőszekrényben érlelő gyümölcsöket hozzanak létre, ügyelve arra, hogy az ablakokat zárt állapotban tartsák, stb. – a gyümölcslábaknak még mindig van módjuk a vízelvezetés körül , ritkán használt zuhanyzók és hasonlók. Ha úgy találja, hogy az otthona kissé átvette az apró kártevők, itt van mit tenni, hogy megszabaduljon a kellemetlenség egyszer és mindenkorra. 

bd106037_apples_3.jpg

Fotó: Raymond Hom

Használjon ecetet és szappant

 

A gyümölcsperetek szuper vonzódnak az ecethez, ezért jó ötlet, ha a cuccokat egy házi csapdába csábítják. Mindössze annyit kell tennie, hogy egy pár almaecetes ecetet néhány csepp ételszappannal keverjen össze, és helyezze a keveréket egy sekély edénybe, majd állítsa be az edényt a konyhaszekrénybe vagy azon a helyszínen, ahol gyakran talál gyümölcspereket. Míg az ecet a legyek húzására fog dolgozni, az edényszappan egyfajta akadályt jelent, amely megakadályozza, hogy a legyek kijutjanak az edényből, miután bejöttek, a hozzáadott felületi feszültségnek köszönhetően. Ennek eredményeképpen minden legyet, ami rajzolódik (remélhetőleg ez lesz minden a legyek, ami bosszantóvá válik) el fog fulladni és meghalni. 

 

[HÁZTARTÁSI PESTS: Hogyan lehet megszabadulni tőlük]

mld105475_0110_bananas.jpg

Használjon banánt

 

Az egyik oka annak, hogy meg akarsz szabadulni a gyümölcsös legyektől, hogy távol tartsd őket a gyümölcseidtől. De ez nem jelenti azt, hogy a kártevők gyümölcsöt szerelmét nem tudja kihasználni a megszüntetésük során. Egy egyszerű házi készítésű csapdát állítson be a gyümölcsös legyekhez, tegyen egy kis banándarabot egy edénybe, majd a tetején tegyen egy tölcsért (csak ezt a papírból készítheti) a keskeny nyílással lefelé. befőttes üveg. Az egyszerű konstrukció végső soron legyeket fog a tartályba – nem képesek ellenállni az érlelő banánnak -, de majdnem lehetetlen visszahozni. 

0406_msl_redwine_l.jpg

Használjon vörösborokat

 

Csakúgy, ahogy a gyümölcs-legyek nem tudnak ellenállni a jó erjedésnek, ugyanúgy vonzzák a jó merlót (de ki nem, igaz?). Egy másik szuper egyszerű, házi készítésű csapda gyümölcstálhoz való hozzáépítéséhez csak egy kis vörösborra van szükség egy sekély tálban, amelyet ezután műanyag burkolattal borítanak. Néhány lyuk van a műanyagba, ami a gyümölcsös legyeket megnyitja, hogy bejusson a tálba, de a csomagolás kemény lesz a kártevők számára, hogy kijusson. 

konyha-talányok-bazsalikomos pesto-0814.jpg

Basil vagy Rue használatát

 

Ha van egy gyógynövény kerted, akkor itt az ideje, hogy kihasználd a friss gyógynövényeket. Basil nagyszerű választás a gyümölcsperetek visszaszorításáról, és mindössze annyit kell tennie, hogy néhány levelet helyezzen el egy tálban a terméke közelében, vagy csúsztasson hozzá pár csipet a gyümölcstáljába, és a gyümölcsös legyek biztos, hogy távol marad. Egy másik nagy lehetőség? Rue. Kevésbé népszerű a kulináris ételekben, a gyógynövény kiválóan alkalmas arra, hogy a gyümölcsös legyeket távol tartsa a termékeitől, mivel a kártevők nagy mértékben taszítják a szagot. Szerencsére a legtöbb ember úgy érezte, hogy az illat elég kellemes, még akkor is, ha gyakran túl keserű enni. 

 

[HERB-ALAPOK: Hogyan Grow Your Own]