colcannon shepherds pie

Fotografija: John Dolan

Možda si odrasla na tjestenini ili riži. Ako je vaša obitelj irskog (ili škotskog ili engleskog ili velškog) izvora, jeste li jeli puno krumpira, a ne toliko tjestenine. Maslo, pečeno ili pečeno, krumpir su svestrani i jeftini, a traju u ostavi (bez hlađenja).

 

Budući da je krumpir bio glavna hrana za irske kroz mnoge teško vrijeme, štedljivi kuhari stvorili su mnoge recepte koji koriste puno krumpira i nekoliko drugih sastojaka kako bi napravili jednostavnu, značajnu i ukusnu jelo. U čast Dana sv. Patrika htjeli smo podijeliti neke od ovih krumpirova. Trebate nešto za vašu prženu janjetinu!

0303_living_colcannon.jpg

Colcannon

Autor i irska agencija za hranu Malachy McCormick kaže da je Colcannon Irska nacionalno jelo. (Za rekord je odbacio ili zakvačio govedinu i kupus kao stvaranje Novi Svijet.) Naravno, on je u pravu: Ovo je jelo od pire krumpira i kupusa ili kale odjevenog s malo maslaca i mlijeka – kakvu vrstu hrane ljudi su redovito jeli. Naš recept traži i poriluk, koji svakako podiže sok.

 

Nabavite recept Colcannon

 

Podignite usjek i načinite našu pecivu Colcannon Pastiru

6122_031711_boxty.jpg

Boxty

Izvrsno ime za veliko jelo: Boxty je mjesto gdje se krema sastaje od palačinke, a tamo gdje kuhani krumpir (slatkiš), susreće sirovi krumpir (rešetkani). Uz svoj prepoznatljiv naziv, boxty ima nevjerojatnu teksturu koja je rezultat kombiniranja sirovog i kuhanog šljiva. Jeste boxty za doručak (umjesto prženog kruha ili kao i) ili ga poslužiti s bangers (to je svinjetina kobasice, ako niste znali).

 

Nabavite Recept Boxty

pire-krumpira-kelj-kolači-med107616.jpg

Pire od krumpira i kale

Dakle, da, mi Britanci imaju jelo pod nazivom Bubble and Squeak. To je izvrsno ime: ostatak krumpira mjehur i cvrčanje dok ih nježno pržite u tavi s ostatkom kupusa ili drugim lisnatim zelenim. Napravite ga u ponedjeljak jer imate one ostatke od nedjeljne pečene večere. Ovo divno kele i krumpira jelo je riff na tradicionalnom jelu. Potrebne su osnove za daljnju fazu, jer zapravo morate oblikovati smjesu u kolače, koje izgledaju mnogo bolje od prilično otrcanog formata Bubble and Squeak. Učinite to s ostatkom kuhanog ili pire krumpira svim sredstvima. I, naravno, kale čini sve bolje.

 

Nabavite pire od krumpira i kale kolača recept