banchan_koreatown.jpg

Banchan je služio u Parkovom baršaku u Los Angelesu, rasprostranjenom za dobi dostupan svake noći na Koreatownu kod vas.

Kažu da korejski restorani trebaju biti ocijenjeni po kvaliteti banchan, raznih malih ploča koje dolaze na stol kako bi obilježili početak korejskog obroka. Također kažu da bi restoran trebao suditi tempom na kojem su poslužitelji ponovo napunili (gotovo uvijek besplatni, uključeni u cijenu predjela).

 

Tim mjerama, Soban – mali restoran koji se nalazi na zapadnom rubu koreografije L.A.-a – može biti najbolji korejski restoran u Americi. U restoranu je vodio par muža i žene iz Jeolla-do, dugo smatrajući korejski kolač. Regija je također poznata po iznimnom banchanu, a posjet domaćoj licu mjesta je mali turneja. Kušna gulaš od jaja, tofu svježe svježe i pirjan u umaku od soje, lotosovog korijena, patlidžana, malog prženog krastavaca i raznim fazama funka i vatre. Svi su se zabavljali na stolu s frenetnim napuhavanjem.

 

Doslovni prijevod banchan je “bočica”, ali banchan treba smatrati kao bitan dio obroka, koji se jede zajedno s glavnim jelima. Možete ući u bilo koji korejski restoran, bilo kojeg stila, cijene ili razine kvalitete, a vi ćete biti predstavljeni banchan. Kimchi je, naravno, najpoznatiji banchan. Začinjeno povrće, nazvano bigim, također je vrsta banchan, bacena kombinacijom sezamovog ulja, soje umaka, šećera i gochugaru (korejski crveni prašak u prahu).

 

Banchan je također veliki dio korejske kuhinjske kuhinje i pripremljen u nekoliko sekundi jednostavno odijevanjem povrća – ili tijekom tjedana ili mjeseci u slučaju fermentiranja kimchija.

 

Banchan stiže za stolom u mnogim oblicima, veličinama i količinama, a sve to treba da služi kao nadopuna glavnom jelovniku – velikom kotlu juhe, pladnju pirjanog mesa ili nečemu što se cisti iz roštilja. Često se zapitamo koja pomoćna jela ide s tim, a mi uvijek želimo jednostavno odgovoriti da nema pravila s banchanom. Ako želite zakucati pločicu rotkvica kimchi i jesti ravno, ići za to. Ako želiš žličiti od pirjenog tofu i umočiti u vruću zdjelicu doenjang jjigae, Salata od krumpira i kratke rešetke na žaru, omotane u ukiseljeni odrezak od rajčica i ispran s malo sezamovog ulja? Da.

 

Ponovno izrezano iz “Koreatown: Kuharica”. Autorska prava © 2016 od Deuki Hong i Matt Rodbard. Fotografije autorskog prava © 2016 Sam Horine. Objavio je Clarkson Potter, otisak Penguin Random House, LLC.