listova-125 d112164.jpg

Fotografija: Bryan Gardner
Posteljina treba biti prerađena jednom tjedno. Da bi produžili pamučne listove, isperite ih u toploj vodi i osušite na niskoj temperaturi.

1. Koji je tip pamuka?

Pamuk imaju dugačku ili kratku sortu, što se odnosi na dužinu vlakana. Dugi spajalica čini jaču, mekšu tkaninu od kratkog, a obično se zove na paketu: Pima pamuk, na primjer, ima izuzetno dugu glavicu i poznat je po svojoj trajnosti. (Supima je zaštitni znak za američki pima pamuk.) Otok mora pamuk, također iznimno dug, od Zapadne Indije i otoka izvan Carolinas i Gruzije, je coveted zbog svoje silkiness. I Egipćanin pamuk, ako je izuzetno dugo sortirano, teško baca čašu. “Uplandni pamuk” ili jednostavno “100 posto pamuk” označava kratkotrajna vlakna.

 

Imati na umu

Nisu svi egipatski pamučni listovi luksuzni. “Ekstra dugotrajan pamuk je samo dio onoga što Egipat izvozi”, kaže Jeffrey Silberman, profesor razvoja tekstila i marketinga na Fashion Institute of Technology u New Yorku. Ako je cijena sumnjivo niska, šanse su da je to kraći nakićeni egipatski pamuk.

 

2. Što je broj threadova??

To se odnosi na broj niti koji su utkani u svaki kvadratni nosač tkanine: Općenito, to je veći broj niti, to je sjajniji i izdržljiviji list, a manji je rizik skupljanja. No, ne temeljite svoju odluku samo o broju konaca: list od 250 konca izrađen od dugog vitkog pamučnog pamuka vjerojatno će biti savitljiviji od pamuka od pamuka od 350 niti.

 

Imati na umu

Budite oprezni pri kupnji listova s ​​brojem niti veći od 400. Neke tvrtke stavljaju više niti u kvadratni palac koristeći tanju nit. Kao rezultat toga, tablicu “1000 thread count” može se zapravo osjećati kao list od 250 konca koji su utkani s debljim niti.

 

3. Kako je tkanina tkana?

Tkanje listova utječe na izgled i teksturu. Ravni tkati, koji imaju isprepletene vertikalne i vodoravne niti, obično se ne opisuju na naljepnici – osim ako nije perkal, posebni podskup s brojem niti iznad 180 i svjež, hladan tekstura. Saten tkanine imaju veći udio vertikalnih pređa na vodoravne pređe, što rezultira svilenkastim sjajom; oni također imaju veće brojeve niti. (Dres listovi nisu tkani, već su pleteni i daju im osjećaj poput T-majice.)

 

Imati na umu

Posebne završne obloge mogu učiniti tkanine koje se osjećaju nježnije nego što ih njihovi weaves sugeriraju, kao što je pamuk koji je češkan ili četkan. Tkanina se također može ojačati kemijskim tretmanima; ponekad se označavaju kao “mercerizirani”, ali uopće ne mogu nositi oznaku. Ako je vaša koža osjetljiva, odlučite se za organske listove označene kao “neobrađen”.

 


Poanta

Kupci koji su svjesni cijene trebali bi biti u redu s plahtama s 200 listova. Oni koji žele luksuz vjerojatno će biti sretni s 400-thread-count dugotrajan egipatski pamuk u svoje omiljene tkanja.

 

izvori

Lijevo lijevo:
Chambray list, po Union Squareu, u pijesku, bedbathandbeyond.com.
Satin Tux list, u Powder Pink i Modern Dot list, u magli, Barbara Barry, bedbathandbeyond.com.
Sateen sheet, po Martha Stewart zbirci, u Sky, macys.com.
Luksuzni posteljinu Quadretto list, u svjetlo plavom, gracioushome.com.
Percale list, po Martha Stewart zbirci, u Bijelu, macys.com.
Luksuzni posteljina, u Sand Stripe, gracioushome.com.
Sateen sheet, Wamsutta, u sivom šljunku, bedbathandbeyond.com.