kupa of sea seaweed tea

Fotografija: Ljubaznošću Kup mora

Kada razmišljate o vašem omiljenom zalogaju kao dijete, vjerojatno je vjerojatno neka vrsta kolačića ili bombona. Nije tako za utemeljitelja Kupeva mora Josh Rogers – njegovo odlazak da se odgajati? Alge. Konkretno, osušeni dulse, ljubičaste alge koje su bile popularne u Irskoj, Islandu i Kanadi, ali praktično nepoznate u SAD-u 80-ih godina. Njegovi djedovi i bake, koji su emigrirali u Maine iz Maritimesa, upoznali su ga s njom, a cijela će obitelj gledati prema naprijed kad će se vratiti u posjet. Da su samo znali za veliku naklonost oko njih – ispostavilo se da je Maine lousy s algama, ali nitko ih nije uzeo u to doba. Rogers kaže: “Pojedina stvar dolazi na pamet kad pomisli na Maine – to je ta kamenita obala. Ovdje ima toliko mnogo algi s ulazom i plima. To je mjesto gdje najbolje raste i uspijeva. “

 

(GET: 12 Nostalgičnih dječjih jela koje smo napravili bolji put)

kupa of sea seaweed tea

Fotografija: Ljubaznošću Kup mora

Prije nekoliko godina, kada je Rogers živio u New Yorku i osjetio domišljatost, naručio je hrpu različitih algi na moru i počeo eksperimentirati s njim u kuhinji. Čitavo piće za čaj, jedan dan je pio čašu zelenog čaja kada je shvatio kako je sličan profil okusa na suhu. Izvan japanskog kombu čajnog praha nikad prije nije susreo čaj s algama. Rogers kaže: “Htjela sam da postoji nešto što ne bi mogla pronaći, pa sam se odlučila napraviti sam. Ideja za izmišljanjem nešto mi se svidjela, a ja sam bio u stanju prihvatiti ljubav koju sam uvijek imao za alge i čaj. “Preselio se u Maine, a bezbroj sušnih testova kasnije, rođen je Kup mora. Rogers trenutno nudi pet mješavina: zeleni čaj i morska trava; lapsang souchong i pušen dulse; pržena riža i morska trava; đumbir, kurkuma i mjehura; i bobica i morske salate.

 

(UČENJE: Pravi način da napravite zeleni čaj)

Svježe dulse seaweed

Fotografija: Ljubaznošću Atlantic Holdfasta

Uglavnom izvlači svoje alge od tvrtke Atlantic Holdfast Seaweed, koja ga je ručno zalijepila od proljeća do kasnog ljeta u Maine’s Penobscot zaljevu. Osnivač Micah Woodcock visi morsku travu da se osuši na suncu odmah nakon povratka na suhu zemlju, što mu daje složenije okus. Morska trava je također održiva – svi divlji harvester moraju imati licencu i moraju slijediti propise koje odredi Državni odjel za resurse mora. 

 

Rogers dobiva svoje čajeve iz druge Maine tvrtke, The Little Red Cup, koji proizvodi čajeve iz Kine koje su poštene trgovine, organske i kooperativne vlasništvu. Također radi na osiguravanju lokalnog izvora za rižu u svom proizvodu – visokom poretku u Maineu, no on se nada o proizvođaču koji je pronašao da eksperimentira s rižom iz Hokkaida i Estonije.

kupa of sea seaweed tea

Fotografija: Ljubaznošću Kup mora

Rogers je znao da će čajevi algi biti teška prodaja, ali bio je iznenađen koliko su dobro primili na degustacijama u Maineu. On kaže: “Svi ti ljudi došli su do mene i podijelili svoja sjećanja od kada su bili djeca. Živjeli su blizu oceana ili je njihov otac bio lobsterman pa su odrasli izabrali irski mahov, drugu vrstu algi, na plaži i stavili ga u puding, ili skupljali i ukiselili ga u jabučnom ocu. Čujem o tome što su gotovo narodne tradicije. “

 

(GO BEYOND PICKLING: 10 genija načina korištenja jabučnog octa od jabukovača)

 

Zdravstvene prednosti su također veliki potez. Alge se pakira s vitaminima, antioksidansima, omega-3, esencijalnim aminokiselinama i mineralima, uključujući jod, kalij i magnezij. No, za Rogers, najbolji dio o čajevima još uvijek je “miris – podsjeća me na odrastanje u Maine i blizina mora”.